Yazmayı sevenler için uygulama önerileri

1.Scrivener

Roman, teknik kitap veya tez gibi komplike metinler üzerinde çalışıyorsanız Scriviner sizin için biçilmiş kaftan. “Yazarlardan yazarlar için,” sloganıyla hareket eden geliştiriciler gerçekten nelere ihtiyaç duyabileceğinizi çok iyi biliyorlar. Arayüz ilk etapta biraz karmaşık gelebilir ancak zamanla ihtiyaçlarınıza yönelik olarak özelleştirebilirsiniz. Eğer üstteki alanlarda çalışıyorsanız vereceğiniz her kuruşu sonuna kadar hak eden bu uygulamayı kullanmaya başladığınızda Word’de kaybettiğiniz zaman ve enerji için kendinize çok kızacaksınız.

2.Ulysses

Adını James Joyce başyapıtından alan Ulysses, tüm çalışmalarınızı bir arada barındıran sade ve kullanışlı bir arayüze sahip. Karmaşık projeler için bir Scrivener kadar yetenekli olmasa da makaleler, kısa hikayeler vs gibi daha kısa ve daha az karmaşık projeler için sadeliği ve kullanışlılığı ile öne çıkıyor. Bir Markdown editörü olan Ulysses’in IOS uygulaması iPad ile kullanabileceğiniz en iyi yazım aracı üstelik Mac uygulaması ile anlık ve sorunsuz bir şekilde senkronize oluyor.

3.IA Writer

IA Writer da Ulysses gibi bir Markdown editörü. Ancak Ulysses’in yeteneklerinden yoksun. İnanılmaz sade ve dolayısıyla dikkat dağıtmayan arayüzü uygulamayı ön plana çıkarsa da ancak son derece basit projelerde işinizi görebilecek nitelikte bir uygulama. Uygulamayı cazip kılan ikinci bir husus ise Mac OS, Windows, IOS ve Android platformlarının tamamında yer alması ve çapraz senkronizasyona izin vermesi.

4.Day One

Day One, bir günlük uygulaması ki kendim de bu konuda düzenli olamasam bile yazı yazmakla arası iyi olmayanlara dahi günlük tutmayı her zaman önermişimdir. Çok sayıda alternatifi olsa da benim deneyimlerim Day One’ı bu konuda öne çıkarıyor. Özellikle klasik günlük, rüya günlüğü, düşünce günlüğü gibi bir kaç farklı günlük oluşturmak istiyorsanız bu işi hakkıyla yapmanıza imkan tanıyan başka bir seçecek bulamamıştım. Day One her ne kadar bu konuda çok iyi olsa da günlük tutmak için abonelik üzerinde sürekli ücret ödemek de pek çoklarına cazip gelmeyecektir.

5.Story Planner

Story Planner, hikaye roman fikirlerinizi biriktirip olgunlaştırabileceğiniz araçlar sunan pratik bir uygulama. Uygulamada genel kurgu üzerinde çalışıp hikayenizin olay akışını oluşturabilir, karakterleriniz ve mekanlarınız üzerinde çalışabilirsiniz. Ancak nihai yazım aşamasına geçtiğinizde başka bir uygulama ile çalışmanız gerekecek. Neyse ki Story Planner oluşturduğunuz hikaye taslağınızı yukarıda da andığımız çoğu popüler yazım uygulamasına taşımanıza imkan sağlıyor.

6.Final Draft

Final Draft ise bir senorya yazım uygulaması ve bu konuda sektörün en önde gelen bir kaç uygulamasından biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bir kaç yıl önce kendisini amacı dışında kullanmaya çalıştığım kısa sürede oldukça beğenmiş olsam da Türkçe karakter kullanımına izin vermediği için uzun boylu deneyimleyememiştim. Geliştiricilerle iletişime geçtiğimde, dil desteğinin gündemlerinde olduğunu ama bir tarih veremeyeceklerini söylemişlerdi. Eğer amacınız senaryo yazmaksa bakmanız gereken ilk adreslerden biri  (Sorun çözüldüğü taktirde) kesinlikle Final Draft olmalı.

Ek: Güncel sürümde nihayet Türkçe karakter sorunları çözülmüş.

Bu yazıdaki içerik ilginizi çekmişse daha fazla içeriğe ulaşmak ve yeni içeriklerden haberdar olmak için mesleki İnstagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Sliding Sidebar

WeCreativez WhatsApp Support
En kısa zamanda size dönüş yapacağım.